iktisadiEKO Logo

BÜTÇE’DE SON DURUM

2017 yılının hedeflenen bütçesi 598.274 Milyar TL gelir, 645.124 Milyar TL gider olarak planlanmıştır. Bu bütçenin ilk sekiz ayda gerçekleşmesi itibariyle 396.499 Milyar TL gelir, 416.683 Milyar TL gider olarak gerçekleşmiştir.

Görüldüğü gibi gelirlerimiz giderlerimizden fazladır. Giderlerimizdeki artış kamunun harcamalarının arttığı anlamına gelir.  Geçen sene ilk sekiz ayda 5.558 Milyar TL fazladan 20.183 Milyar TL açığa dönüşmüş durumdadır.

Bütçe en büyük açılmayı Mart’ta yaptı. Çünkü referandum dolayısıyla açığın 16.793 Milyar TL toplam açığın yüzde 83’lük kısmını oluşturdu.

Harcamaların zirve yaptığı ay Şubat, harcamaların alt kalemlerinde durum diğer aylarla kıyaslandığında ikinci zirvenin cari transferlerde olduğunu görüyoruz. Cari transferlerin Şubat’taki harcamalara oranı yüzde 34 ve buradaki artış ise Mart’a benzerlik gösteriyor.

Bütçe gelirleri ilk sekiz ayda yüzde 10 büyüdü, bu sene en yüksek geliri Ocak ayında topladık. Buradaki asıl büyüme dolaysız vergileri diğer bir başka ifade ile ÖTV, KDV... vb gibi vergileri karşımıza çıkarıyor. Burada 2016’ya göre yüzde 24’lük artış oluşmuştur.

Bütçe açığını kapatılmasında sorun yaşayacağımız bir döneme doğru yavaş yavaş gitmekte olduğumuz gözükmektedir. Küresel faizlerin ve FED'in bilanço küçülmesinin başlamasının etkilerini önümüzdeki dönemde görmeye başlayacağız. Bu bağlamda Hazinenin iç borç çevirme oranları yüzde 168 oranına yükseldi. Bu oranın anlamı Hazine 100 liralık borç ödüyor 168 liralık borçlanıyor. Biz bu borçlanmayı 2001 krizinde görmedik. 2009 küresel finans krizinde bu oran yüzde 103

Bütçenin bu kadar açılmasının sebebi ekonomik aktivitenin yavaşlaması sonucu canlılığı artırmak amacıyla genişlemeci maliye politikalarının uygulanması ve referandumun da bunun üstüne tuz biber ekmesiyle bütçe açılmaya başladı. Maliye Bakanı ise ekonominin canlanması amacıyla yaptıklarını söyledi ve canlılığın devam etmesi sonucunda açığın kapatılacağını bildirdi. Nitekim büyüme verileri iyi geliyor. Bu ayda verilen teşvikler bitiyor. Bakalım yılın geri kalan kısmında teşviklerin devam edip etmeceğini ve açığın kapatılıp kapatılmayacağını bize zaman gösterecek.

Türk Atasözü: Zahmetsiz bal yenmez.

İLGİLİ Yayınlar

0 yorum:

Yorum Gönder