iktisadiEKO Logo

BÜYÜDÜK AMA YOKSULLAŞTIK

2017 Büyüme

2017 yılında yüzde 7.4 çeyrekler itibariyle I. Çeyrek yüzde 5.4, II. Çeyrek yüzde 5.4, III. Çeyrek 11.3, IV. Çeyrek 7.3 büyüdük. Bubüyüme ile OECD’de İrlanda’dan sonra ikinci, G20’de lider, dünyada on üçüncü olduk.

Üretim Yönünden

Üretim yönünden sektörlerin kendi faaliyet alanı içerisinde tarım yüzde 4.7, sanayi yüzde 9.2, inşaat yüzde 9.2, hizmetler yüzde 8.9, bilgi ve iletişim 12.4, finans ve sigorta yüzde 3.9, gayrimenkul yüzde 2.6 büyüdü.

Bunların büyümeye katkıları; tarım 0.28, sanayi 1.90, inşaat 0.76, hizmetler 2.36, bilgi ve iletişim 0.31, finans ve sigorta 0.13, gayrimenkul 0.19 oranında katkı sağladı.

Burada en çok büyüyen bilgi ve iletişim  ve en fazla  katkı yapan hizmet sektörüdür. Sanayi ikinci sırada geliyor.

Tüketim Tarafından

Türkiye’nin yıl boyunca yaptığı kişisel tüketim yüzde 6.1, devletin tüketim harcamaları yüzde 5.0 oranında arttı. Bu harcamaların büyümeye katkısı kişisel tüketim 3.61, devletin tüketim harcamaları 0.73 oranında katkı sağladı.

Büyümeye en büyük katkı kişisel tüketim harcamalarından geliyor. Bu katkının çoğunluğu hizmetlerden sağlanıyor. Hizmetlerin büyümeye katkısı 2.69, ikinci sırada dayanıksız mallar yani gıda var. Gıdanın katkısı 1.95, en altta dayanıklı malların büyümesi 11.6, katkısı 1.22

Yatırımlarda  İnşaata devam..

İnşaat sektörü yatırımlarındaki yüzde 12.0 büyüme GSYH büyümesine 6.91 oranında katkı sağlamıştır. Asıl Büyümesi gereken yatırımlara makine ve teçhizatta büyüme yüzde 0.7 katkısı sadece ve sadece 0.24 oranında gerçekleşmiştir. Yatırımlarda diğer senelerde olduğu gibi inşaat aslan payını almaya devam ediyor.

Nasıl Büyüdük?

Türkiye ekonomisinde aşırı büyüme oranının arkasında KGF kredilerinin verilmesi,  sosyal güvenlik prim destekleri, vergi oranlarını düşürerek, istihdama devlet destekleri, taşeron işçilere kadro, mali harcamaları artırarak, iç talebin artırılması kısacası genişletici maliye politikası uygulayarak ve para politikasını da buna uyumlu şekilde çalıştırarak büyümüştür. Bu büyüme modeli sonucunda büyümenin hissedilmemesi, enflasyon, yoksullaştırıcı büyüme sorunlarını ortaya çıkarmıştır.

Neden Hissedemedik ?

Kamuoyunda yüksek büyümeyi hissedemedik serzenişleri yükselmektedir. Buna bende katılmaktayım. Bu yakınmaların normal olduğunu verilerden görmekteyiz. 

2017 Büyüme

Büyümeyi hissedemeyenler arasında tarım ve hizmetler sektörü başı çekiyor. 2016 yılında finans ve sigorta sektörü büyümeyi hissedememiş. Tarımda gıda enflasyonunu düşürebilmek amacıyla hububat, bakliyat, saman, canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı yapılmasının neticeleri tarımı en çok kaybettirenler arasında zirvede bıraktı. 2017 yılı tarım sektörü açısından ithalatta altın yıl olarak anılmaya başlandı.

Finans ve sigorta kesimi, gayrimenkul sektörü enflasyonun altında kalan çalışan grubu arasında yerini almış. Geçen sene gayrimenkul en iyi kazananlardan olmuş. Nitekim buradaki düşüşün sebepleri konut faizlerinin yükselmesi ile birlikte konut taleplerindeki etki ile satışların azalmasından kaynaklı olduğu anlaşılıyor.

Büyük kayıplar yaşanmasına rağmen sektörler arasında en az ücreti eriyen ve etkilenen kesim arasında inşaat yer almış. Yalnız burada gayrimenkulü etkileyen faiz artışları, inşaat sektörünü gayrimenkul kadar etkilememiş. Bu durumun etkilerini ilerleyen dönemde inşaat kesiminde de göreceğiz.

Büyüdük Ama Yoksullaştık!

Dış ticarette büyümeye ihracat yönünden baktığımızda ihracat büyümesi yüzde 12 2016’da 1.9 ithalatın büyüme oranı yüzde -10.3 geçen sene bu oran yüzde -3,7 farkın bu kadar fazla olması dış ticaretin aleyhimize dönmesinden kaynaklanmaktadır.

BÜYÜDÜK AMA YOKSULLAŞTIK
İLGİLİ Yayınlar

0 yorum:

Yorum Gönder