iktisadiEKO Logo

PONZİ OYUNU VE FAİZSİZ PONZİ

Ponzi


İtalyan Charles Ponzi tarafından 1917 ile 1920 arasında zengin olmak amacıyla posta pulunun ülkeler arası, fiyat farklılıkları kullanılarak yani arbitraja dayalı ilk Ponzi Oyununu Amerika ‘da başlattı. Ponzi sistemi bir para çevirme yöntemiydi. Bunu Ponzi sistemli bir şekilde yapıyor ve müşterilerine yüksek kazanç veriyordu. Yüksek kâr verdiğinden dolayı bir anda binlerce kişiye ve milyonlarca dolara ulaştı. 1920’de gazetede Ponzi’nin posta pulları hakkında olumsuz görüş veren makale yayınlandı. Sonrasında mahkemeye çıktı ve tutuklandı. Ponzi, arkasında insanlığın hayrına olmayan sistemi dolandırıcılara hediye etmiş oldu.


Türkiye, Ponzi’yi 1980’lerde Banker Krizi ile tanımaya başladı. 24 Ocak 1980 Kararlarının ardından bankalara getirilen kısıtlamanın sonucunda Kastelli adıyla anılacak Banker Skandalı’nın başlamasına sebep olacaktı. Bankerler, müşterilerine bankalardan daha yüksek getiri sağlıyordu. Bu durumu gören ülkenin büyük sermaye sahipleri de bankerlik yapmaya başlıyordu. Bu paraların verilemeyeceği uyarısında bulunanlar ülkenin ekonomisini kötülemekle suçlanıyordu. Bu arada ilk başlarda devlet sadece izlemekle yetinecekti, durumun bir krize doğru gittiğini gören hükümet önlem almaya başlayınca bankerler batmaya başladı. Sürecin sonunda vatandaş mağdur oldu ve ülke tarihine adını yazdıracak Kastelli yani Banker Krizi’nin sonu gelmişti. Sonradan anlaşıldı ki Bankerler Ponzi Oyununu kullanıyorlardı. En sondakinin parasını birinciye, onun önündekini ikinciye, üçüncüye… bu şekilde gidiyordu. Taaa ki yeni kişiler oyuna girene kadar.


Günümüzde Ponzi’nin yeni mağdurları Çiftlik Bank oldu. Çiftlik Bank, Ponzi Oyununun günümüze uyarlanmış haliydi. İnternet üzerinden oynanan çiftlik oyunuydu. Oyunda sanal ortamdaki çiftlikten satın alınan ve beslenen hayvanlar için para yatırılıyordu. Ülkenin değişik yerlerinde bayilikleri ve çiftlikleri de vardı. İnternetten alınan hayvanlar bu çiftliklerde tutuluyordu. Çiftliklerde yeteri kadar olmayan hayvanı var, göstererek insanları yanıltıyorlardı. Buna ön ayak olan bürokratlar, valiler, kaymakamlar, ünlüler açılışlarda gövde gösterisi yapıyordu. Bunun yanında televizyon ve sosyal medya reklamlarını görenler bu güvenilir firmadır diye düşündüler sonunda yanıldılar. Bu tip yapıların olmazsa olmazı güvendir. Güveni sağladıktan sonra gerisi de gelmiş. Sonu ise bilindik şikâyet ediliyor, bunun üzerine kamu kurumları soruşturma başlatıyor. Tabii ki dolandırıcılar durur mu? Yurtdışına kaçıyor. Olan yine parasını kaptıranlara oluyor.


Çiftlik Bank benzeri bir yapının bu sefer konut üzerinden dini duyguları istismar ederek gelmekte olduğunu öğrendim. Bu konuda üstüme düşen görevi yapıp sistemi grafik yardımıyla birlikte açıklayacağım. Bu sistemde yer alanlar faizsiz sistemde konut alıyorum, kalbim rahat ve huzurlu bir şekilde uyuyorum düşüncesindeler. Ama geçmiştekilerin yanıldıkları gibi yanılıyorlar. Şimdi diyeceksiniz ki ne var bunda faizsiz sistem kurmuş çalışıyor. İyi hoş da güzel kardeşim bu daha da kötü hani bir söz var ya bizde: “Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak” Bu tam da ona uyuyor. Buradaki sistemin içeriği faizsiz bu doğru ama sizi yanıltmasın Ponzi Oyununun faizsiz hali yani Faizsiz Ponzi’dir. Amaç Müslümanları faizsiz sistem altında tuzağa çekerek dolandırmak. Çünkü sistemin özü yine aynı, bu bir pazarlama yöntemidir. Burada da diğer dolandırıcılıklarda olduğu gibi güveni kazanmak için toplumun güvenilen kişileri; siyasiler, ünlülerle fotoğraflar çekilmiş ve reklamlara yer verilmiş daha sonra alım işlemleri noter aracılığıyla yapılınca güven iyice pekiştirilmeye çalışılmış. Ayrıca bu yapılara hem ülkeden hem de yurtdışından ödüller verilmiş. Bu yapı genel olarak Müslüman kesime hitap ettiği için Ramazan ayında Müslümanlara hitap eden popüler programlara kadar reklam verilerek işler sıkı tutulmuş. Günün sonunda bu da diğerleri gibi tarihte ki yerini alacaktır.


Tesbit Ettiklerim: Bir Evim, Evim Evim, FuzulEv… vb. gibi bunlardan birisine ait sistemi sunacağım;


NASIL ÇALIŞIYOR


Pazarlama İsmi: Sıra Tespitli Tasarruf Yöntemi


İlk önce 100 Kişilik Grup Oluşturuluyor.


Bu 100 Kişilik Grubun Hesabı: 1 Daire=100 Bin TL ise 100 Daire=10 Milyon TL eder. Bu duruma göre;


Piramit


Bilinen İsimleri: Ponzi Oyunu, Saadet Zinciri, Piramit Zinciri


Bizden Bir Söz: Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak.

PONZİ OYUNU VE FAİZSİZ PONZİ
İLGİLİ Yayınlar

0 yorum:

Yorum Gönder